Над 2 млн. лева струва железопътната катастрофа край Калояновец
Над 2 млн. лева струва железопътната катастрофа край Калояновец / снимка: БГНЕС, Dariknews.bg, Стара Загора
Над 2 млн. лева струва железопътната катастрофа край Калояновец
73795
Над 2 млн. лева струва железопътната катастрофа край Калояновец
  • Над 2 млн. лева струва железопътната катастрофа край Калояновец

Освен загиналият локомотивен машинист и останалите ранени при железопътната катастрофа в събота следобед, материалните щети са около 2 270 000 лева по груби изчисления. Това съобщи в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов. Там той беше официален гост на церемония  по подписването на договора  за цялостен ремонт на местната жп гара.

Двамата машинисти са били много опитни професионалисти, но според министъра, причина за трагичния инцидент е скоростта на движение, която в момента на дерайлирането е била по-висока от 40 км/ч. Въпреки своето убеждение, той очаква резултата от разследването.

„Много са важни показанията на помощник-машиниста, който, за съжаление, след тежката преживяна операция и шока, в който се намира, все още не може да бъде разпитан така, както изисква закона. Изкарана е лентата, която е на записващото устройство в локомотива и е предадена на следствените органи”, съобщи Папазов.

Локомотивът, който е бил един от най-хубавите в българската железница, е неизползваем. Същото е положението и с вагоните, излезли от рециклиране съвсем скоро. „Подвижният състав по предварителна оценка е около 2 млн. лева. Иначе по стрелката, с такъв радиус стрелка тежък тип, много модерна е около 135 000 евро”, посочи транспортният министър.

Министър Папазов побърза да успокои пътуващите с БДЖ: „Аз продължавам да твърдя, че това е един от най-сигурните транспорт, дори смело мога да кажа, че е най-сигурният транспорт. Във всички технически средства, когато се използват, по субективни или обективни причини винаги настъпват някакви събития. Това не е изолиран случай само в България. Такива тежки инциденти се случват и в Европа и по целия свят”, обясни Папазов.

Над 2 млн лева струва железопътната катастрофа край Калояновец
netinfo

Междувременно от болницата в Стара Загора беше изписан помощник-машиниста на дерайлиралия влак Христо Тиляшев. Мъжът сам е пожелал да напусне лечебното заведение и да бъде преместен в Университетска болница Пловдив.