/ БГНЕС, архив
Не предвиждам значителни реформи в Националната служба за охрана (НСО), защото службата доказа, че функционира много добре, каза пред журналисти в отговор на въпрос началникът на НСО генерал-майор Данчо Дяков. Той беше един от висшите офицери, които се представиха днес пред народните представители в ресорната парламентарна Комисия по отбрана.

Дяков беше попитан какви са реформите, които предвижда в структурата на службата, след като днес посочи, че виждането на ръководството на службата е за осъвременяване на закона за НСО.
 
Президентът Радев назначи Данчо Дяков за началник на НСО

Ако има някакви реформи, те ще са, за да може тя бъде по-гъвкава при вземането на решенията, така че колегите ми не трябва да се притесняват от структурни или други реформи, отбеляза Дяков. По думите му промените в закона, които желаят да направят, са все още на етап вътрешно обсъждане в службата. Дяков не прогнозира кога е възможно те да се осъществят реално, но добави, че имат желание това да стане тази година.
 
Съкращения в службата няма да има, посочи ръководителят на НСО. Той каза, че не може да си позволи да направи назначения, защото бюджетът не го позволява.

Пред депутатите днес той посочи, че, както и в други структури, в НСО също има некомплект, който е между 12 и 14%. За визията си за службата Дяков каза, че целта на НСО е да развива своите способности, за да бъде интегриран елемент от структурите за национална сигурност и отбрана, и това се постига към момента. Дяков посочи, че над 1,2 млн. лева се дължат на пенсионирали се служители, като изрази надежда проблемът скоро да бъде разрешен.
 
31 януари: Шефът на НСО подаде оставка

Предстои ни да направим преглед на разузнавателните способности в контекста на развитието на средата за сигурност, посочи директорът на службата "Военна информация" бригаден генерал Пламен Ангелов, който също се представи в комисията.
 
До края на октомври аналитичните структури трябва да изготвят анализ и прогнози за развитие на средата за сигурност в отделните геополитически направления. На негова база ще бъде направен преглед на способностите, с които службата работи по тези геополитически направления за разкриване на предизвикателства, рискове и заплахи за националната сигурност.
БТА