Народните представители ще гласуват на второ четене промените в Закона за хората с увреждания, внесен от Деница Сачева и група народни представители. Вносителите посочват, че целта на проекта е да се намери решение на проблемите със забавянето от страна от органите на медицинската медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си, което не е по тяхна вина, предаде БГНЕС.

Законопроектът беше внесен в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина.

Освен този проект на закон, депутатите ще гласуват на второ четене и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители. Със законопроекта се предлага периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Съгласно мотивите на законопроекта с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права. Предлаганите промени ще дадат възможност на около 2 хил. лица с недостигащ около две години осигурителен стаж да се възползват от правата за пенсиониране по чл. 68, ал. 3 от КСО. Годишно по този ред придобиват право на пенсия около 10 хил. лица. При среден размер на получаваната пенсия 314,50 лв. се очаква средномесечният допълнителен разход за тях да бъде в размер на 629 хил. лв., а на годишна база увеличението да бъде малко над 7,5 млн. лв., която сума няма да застраши финансовата стабилност на Фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване.

Народните представители ще гласуват на второ четене и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесен от Надежда Йорданова и група народни представители. С предложеният проект на закон се цели облекчаване на възможностите за наемане на работа у нас на висококвалифицирани чужденци чрез т.нар. "синя карта".

Депутатите ще проведат и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, внесен от Министерски съвет. Той цели създаване на електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи като основна предпоставка за създаване на имотен регистър.

Народните представители ще проведат и първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за пътищата, както и Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за електронното управление
БГНЕС