Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, внесен от Деница Сачева и група народни представители. Това стана единодушно с гласовете на 184 народни представители, предаде БГНЕС.

В мотивите на законопроекта, е посочено, че той е в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина. Хората с увреждания остават без средства и без възможност да задоволяват потребностите си, което създава реални предпоставки за още по-сериозно влошаване на здравето им и за допълнителни разходи за системата на здравеопазването.

Целта на проекта е да се намери решение на проблемите със забавянето от страна от органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си, което не е по тяхна вина.

С предложения проект на изменение се осигурява възможност за решение на проблемите, като хората с увреждания имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова подкрепа по чл.70 от Закона за хората с уврежданията за период до произнасянето на органите на медицинската експертиза.
БГНЕС