/ pixabay
Парламентът забрани на първо четене пушенето на изделия за водна лула, несъдържаща тютюн (наргиле) в закрити обществени помещения. Промените, предложени от депутати от НФСБ, в Закона за здравето, бяха одобрени единодушно с 87 гласа "за". Депутатите гласуваха максимален срок от 28 дни за предложения между първо и второ четене.
 
Със законопроекта се правят и съответни промени в Закона за закрила на детето, с които се въвежда забрана за предлагането и продажбата на наргиле на деца.

Комисията по образование подкрепи забраната за наргилета на закрито
 
Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето, посочват в мотивите си вносителите. Те отбелязват, че вредите за здравето са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите.
 
Пушенето на една цигара трае между 5 и 10 минути, докато пушенето на едно наргиле, като ритуал, трае между 20 и 50 минути, т.е. може да се предположи, че за един сеанс пушачът на наргиле вдишва толкова дим, колкото при изпушването на 10 или повече цигари, посочи Борис Ячев от "Обединени патриоти" от името на вносителите. Той отбеляза, че ароматните смеси за пушене на наргиле съдържат или тютюн, или сушени плодове, които обаче се обработват с химически вещества за постигане на приятен вкус и мирис.

Лекар: Абсолютна заблуда е, че наргилето е безвредно
 
"За съжаление, широко разпространено е общественото мнение, че пушенето на наргиле е далеч по-безопасно от пушенето на цигари. С разрешение на родителите, дори ученици от 4-ти, 5-ти, 6-ти клас организират рождени дни в наргиле барове", коментира Ячев.
 
По данни на МВР не са редки случаите в смеските, които се ползват за пушене на наргиле да бъдат добавяни и наркотични вещества, аргументира промените той.
 
С друга група изменения в Закона за здравето се запълва съществуващата нормативна празнота по отношение дейността на здравните медиатори, които активно участват и подпомагат провеждането на политиките в областта на здравната профилактика сред уязвими групи от населението в общините.

Ще забранят ли бездимните цигари и наргилетата на закрито и какво следва?
БГНЕС