Родителите на деца с онкологични, ревматологични заболявания, болести на съединителната система и бъбречни такива е препоръчително да ги оставят вкъщи и да обръщат повече внимание на здравословното им състояние. При децата с други заболявания, които не са свързани с имунен дефицит, могат спокойно да посещават училище. Това заяви пред NOVA педиатърът д-р Пламен Масларски.

„Родителите трябва да придобият увереност, че децата им в училище са на сигурно място и че дори да се получи някакъв проблем, той може да бъде решен“, посочи специалистът.

За имунитета на децата като се препоръчват не толкова медикаменти, колкото сън, спорт, пълноценно общуване, намаляване на стреса, повече време сред природата.

„Представете си, че едно дете стои постоянно вкъщи, то знае защо седи, но непременно ще зададе въпроса защо приятелите му ходят на училище, а то не. Непрекъснато получава информация колко е страшно, не води пълноценен живот – социален и физически, в такъв случай се натрупва стрес. Предпазваме го за малко, но без да искаме тези неща дават негативно отражение“, обясни д-р Масларски.

Последните проучвания показват, че децата са много по-заразни от възрастните и в техните дихателни пътища се съдържат много високи нива на коронавируса. В тази връзка педиатърът посочи, че няма сигурни данни за това.

„Засега няма проведени изследвания на голям брой деца. Такова проучване се провежда в Хамбург. Началникът на педиатричната клиника казва, че не може да даде такова заключение, но в момента се прави проучване на 6000 деца – контактни, неконтактни с хронични и безхронични заболявания и когато се обобщят резултатите ще може да се каже. Действително обаче има такова изследване на Масачузетската болница на д-р Антонио Фазани, който казва, че в горните дихателни пътища при малките деца се намират по-голямо количество вируси, отколкото при другите хора. Но не е със сигурност. Някои педиатри го оборват, защото не е представително и е направено при много малък брой пациенти. Едно от заключенията на световен епидемиолог е, че е установено, че децата се заразяват по същия начин, както и възрастните, но при тях протича много по-леко, отколкото при възрастните“, каза д-р Масларски.
nova.bg