Мълния удари дете в Айтоско
Мълния удари дете в Айтоско / снимка: БГНЕС, архив

Мълния удари дете при бране на череши в айтоското село Карагеоргиево, съобщи кметът на селото Кязим Ибрям. Инцидентът станал днес около 15.30 ч.

След спиране на дъжда, мълния е паднала в черешова градина край селото. Семейството на момчето, което е от Сливен, са участвали в брането на плодове, скупчили се около каруцата, но мълнията го е засегнала, разказа Ибрям. Роднините са му обяснили, че 11-годишното дете е добре, откарано е в Бургас. От МБАЛ-Бургас поясниха, че детето е било прието в шокова зала, но е изписано, по искане на родителите.

БГНЕС припомня, че на 17 май мълния падна сред публиката на състезанието в Кабиюшката гора в Шумен и прати няколко души в болница. Най-сериозно пострада Гергана Найденова от София - съдия на състезанието. Двама мъже и жена бяха лек шок. Ден по-късно, още двама бяха хоспитализирани - ветеринарни лекари.

Мълнията причини обгаряния в дясната част по тялото на съдийката - излязла е през десния й крак, където има рана от изгаряне, казаха тогава медици. Свидетели разказаха, че когато започнало да вали повечето се скрили в колите си, но някои останали под дърветата, въпреки предупреждението, отправено от организаторите по високоговорителите. Под дървото били четиримата пострадали и два коня.