/ dariknews.bg
МВР отпуска 17 допълнителни служители за цялата Софийска област
97897
МВР отпуска 17 допълнителни служители за цялата Софийска област
  • МВР отпуска 17 допълнителни служители за цялата Софийска област
Две седмици след убийството на избягалия затворник Владимир Пелов, МВР отпусна 17 допълнителни души за цялата Софийска област. Осем от тях са дадени на полицейското управление в Ботевград, където МВР повече от месец не успя да открие и залови Пелов. От тях пък само седем ще са полицаи на терен, а един е оставен за администрацията.
 
Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния вход на Софийския затвор в началото на април. Колев остава в неизвестност и до момента. От МВР пък повече от месец имали информация, че Пелов се крие в родния му Ботевград, но така и не го заловиха, докато не бе убит на 5 юни при престрелка с Марио Панчев. Според обясненията на МВР и прокуратурата Пелов бил неоткриваем, защото си пуснал брада и носел качулка.

Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Цялото ръководство на МВР-София област е освободено от длъжност
 
В крайна сметка ръководството на МВР-София област бе сменено, а вътрешният министър Валентин Радев призна, че имало проблеми в издирваческата дейност. На среща днес между кметовете от Софийска област, представители на МВР и областния управител, стана ясно, че вътрешното министерство отпуска 17 допълнителни човека за всички 22 общини в София-област.
 
Кметът на Пирдоп Ангел Геров определи действията на МВР като подигравка: "17 души за цялата областна дирекция! Само в РПУ-Пирдоп са повече незаетите бройки, камо ли за останалите управления. На територията на Средногорието нощно време има само един патрул. И нощес имаме заловен пиян турски тираджия. В Самоков сигурно са 40 незаетите".

Още издирват затворника беглец Колев
 
Среднощен екшън: Затворникът беглец Пелов бе убит при престрелка (ОБЗОР)

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов заяви, че броят на полицаите в града си остава крайно недостатъчен: "Няма да споменавам, че беше поет ангажимент пред министър Радев преди 10 дни, дори за 19 бройки се спомена. Не знам дали е реалистично и възможно или е само силно пожелателно. Факт е, че 25 служители на територията на РПУ-Ботевград, отговарящи за население 35 000 души, са крайно недостатъчни".
 
Гавалюгов отново припомни за високите нива на престъпност в града и допълни, че МВР не успява да се справи с проблеми, които са публична тайна, като например проституцията: "Може да звучи смешно, обаче трябвало да ги хванеш по време на дейността. Едва ли не да имат касова бележка, с която да са издали цената за съответната услуга и клиентът да признае, че си е платил за нея. Едва ли не само тогава могат да бъдат хванати".