/ IStock
По повод на последните публични изяви на съпредседателя на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси от страна на Република Северна Македония, министрите на външните работи на България и на РСМ споделят убеждението, че работата на съвместната комисия продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранните отношения. Това обяви директорът на пресцентъра на МВнР Митко Димитров на брифинг във ведомството.

Става дума за изказването на съпредседателя на комисията от Скопие проф. Драги Георгиев, който предложи работата на комисията да бъде замразена за две години.

Дейността на комисията е съществен елемент от прилагането на договора от 2017 г. и цели постепенното преодоляване на стереотипите от миналото. Общото разбиране на двете страни за ключовото значение на работата на комисията и постигането на конкретни резултати беше подчертано и в рамките на заседанието на правителствата на 25 януари в София“, посочи директорът на пресцентъра на МВнР.

Скопие поиска замразяване на работата на историческата комисия за 2 години

„Като независими учени и експерти, както и граждани на демократични общества, членовете на комисията имат право публично да изразяват свои позиции. Това обаче не обвързва правителствата на двете държави с предприемане на дадени решения и не следва да се тълкува като предложение на една от двете страни“, посочи Митко Димитров.

"Подкрепяме заявената от двамата съпредседатели на 25 януари готовност за активизиране на контактите на комисията. Призоваваме членовете й към динамична и ползотворна работа в интерес на гражданите на България и на Северна Македония", добави той.

Външните министри като политици изразяват готовност да продължат публично да подкрепят усилията и дейността на комисията, включително чрез съвместно отбелязване на значими личности и събития от общата история на двете държави.

Утре българският външен министър Теодора Генчовска, заедно със заместник-министър Велислава Петрова, заместник-министър на културата, както и председателя на парламентарната комисия по културата и медиите ще посетят РСМ за отбелязването на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев и откриването на пресклуба на БТА в Скопие.

В отговор на въпрос Митко Димитров посочи, че утре министър Генчовска ще поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, заедно със заместник-министър Велислава Петрова и председателя на парламентарната медийна комисия Тошко Йорданов. От страна на РСМ ще участва министърът на културата. Външният министър на РСМ Буяр Османи е извън страната.