Мутафчиев: Пожарите във влакове може да не са случайни
Мутафчиев: Пожарите във влакове може да не са случайни / cнимкa: Sofia Photo Agency

„Инцидентите с двата пожара във влаковете София – Кардам и София – Пловдив може да не са случайни”, каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев след заседанието на МС. Според него е притеснителен фактът, че в рамките на три месеца са станали два сходни пожара. Eкипите на транспортното министерство все още имат затруднен достъп до изгорелите вагони на влака София-Пловдив, но причината за пожара трябва да бъде изяснена в най-скоро време, каза още той.

„Ясно да се каже дали е техническа повредата. Ако е техническа, ако е от едно и също място да се разбере защо е така. Тогава явно железницата има вина. Но два големи пожара, при които виждате дори с пожарогасителите при втория пожар не са успели, два вагона, които са минали много скоро ремонти – много съвпадения стават. Ние не трябва в никакъв случай да отхвърляме каквото и да е. аз не казвам еди-каква си е причината, за да ми задавате въпроса „Чий е интереса”, защото се надявам, че няма ничий интерес. Това е убийствено, аз не знам такива хора могат ли да съществуват.”, каза Мутафчиев.

Транспортният министър съобщи, че предстои поръчка на нови 35 спални вагона. Според него държавата трябва да осигури средствата за нови влакове не чрез субсидии, а по правилата на ЕС, т.е. срещу новите влакове да има задължение за качествен превоз. Мутафчиев каза още, че за него е важна позицията на коалицията, която ще бъде съобщена на разширеното заседание в Банско.