МС прие наредба за начина на съставяне на списък с медицинските изделия
МС прие наредба за начина на съставяне на списък с медицинските изделия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изпълнителната агенция по лекарствата ще поддържа регистър на медицинските изделия, които могат да се заплащат с пари от здравната каса, Министерството на здравеопазването, социалното министерство и болниците. Това е регламентирано в наредба, одобрена на заседание на правителството.

Документът определя условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат.

Регистърът на агенцията ще се намира на интернет страницата й и ще включва вида на изделието, производителят му, продажна цена, както и стойността, до която се заплаща с публични средства.

В списъка ще се публикува информация за импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин витро.

За всяка година здравната каса ще определя групите медицински изделия, които се покриват от бюджета й.

Стойността, до която ще се заплащат изделията, ще се формира на базата на най-ниската цена в една група с идентични медицински изделия. Конкретните стойности ще се определят от комисия, назначена от управителя на здравната каса. В нея ще участват лекари, фармацевти, икономисти и юристи.

Министерството на здравеопазването и болниците ще договарят медицински изделия чрез обществени поръчки.

Всяка година социалното министерство ще определя пределните стойности, до които да заплаща различните видове медицински изделия, отново на база най-ниската цена от дадена идентична група, и средствата, с които разполага.