/ ThinkStock/Getty Images
Има една единствена конкретна опасност за близкото бъдеще - астероидът Апофис, който ще се приближи много близо до Земята през 2035 или 2036 г.
Може ли звездният спектакъл да е опасен за живота на Земята?
99308
Може ли звездният спектакъл да е опасен за живота на Земята?
  • Може ли звездният спектакъл да е опасен за живота на Земята?
Ако се окаже, че Земята е изправена пред сблъсък с астероид, може да се организира космическа мисия, която да достигне до него и да го отклони в друга орбита. Досега такава не е имало, но се работи усилено в тази посока. Това обясниха учените от Института по астрономия в рамките на кампанията “БАН представя своите институти”.

17 000 астероида застрашават Земята
 
700 000 са изследваните астероиди, които кръжат на орбита между Юпитер и Марс. Звездният спектакъл обаче може да е опасен за живота на Земята, разказва проф. Невена Маркова от Института по астрономия при БАН: "Именно поради това се налага да се прави непрекъснато следене на астероидите в Слънчевата система. Имаме колеги, които се занимават с това. Например проследяват един астероид, който е трети по големина в пояса и миналата година е минал много близо до Земята. Очаква се, че в края на това столетие ще се върне отново".
 
Според проф. Маркова, ако се окаже, че даден астероид застрашава живота на Земята, може да се организира космическа мисия, която да достигне до него и да го отклони в друга орбита. Досега такава не е имало, поясни проф. Таню Бонев, но се работи усилено в тази посока: "Едно от условията да може да се отклони астероид е много добре да се познават неговите свойства на повърхността, защото ако например трябва да кацне върху астероид, трябва да знаем как да се закрепим върху него".

САЩ засилват мерките за защита на Земята от астероиди
 
Астероидите, които пресичат орбитата на Земята, са хиляди, но добрата новина е, всички, които са по-големи от един километър, вече са открити, каза още проф. Бонев: "Има една единствена конкретна опасност за близкото бъдеще - това е астероидът Апофис, който през 2035 или 2036 г. ще се приближи много близо до Земята, а дали ще я удари зависи от това как той ще премине близко до Земята шест години по-рано, през 2029 г."
 
За да се предпази Земята, тези астероиди трябва да се наблюдават и изучават много дълго време, да се знаят точните им орбити, за да може в случай на опасност да се реагира навреме. Това е част от работата и на българските учени от Института по астрономия при БАН.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук