Младите в БСП: Герберите вехнат, розите цъфтят през юни
Младите в БСП: Герберите вехнат, розите цъфтят през юни / снимка: DarikNews.bg, Казанлък

Политиката на ГЕРБ за нас младите в БСП е една тиква с лика на Бойко Борисов, която вътре е празна. Ако това управление продължи още един мандат, то „жална ни майка”. Това каза в Казанлък в отговор на инициативата от преди дни на Младежкото обединение на БСП, лидерът на Обединението и член на ВПС на БСП Явор Гечев, по време на среща с членове на местната организация.

В деня на Вси светии младите социалисти не успяха да връчат тиква на премиера Борисов.

В експозето си за политиката на ГЕРБ, популизма, страха и липсата на каквато и да е адекватност по отношение на вземането на решения, Явор Гечев каза, че 250-те милиона за строежа на Лот 1, 2 и 3 на магистрала „Тракия”, с които се хвалят управляващите, са взети от българските пенсионери, на които вече четвърта година са замразени пенсиите. Гечев определи като „неадекватно и неразбираемо перченето и хвалбите” на финансовия министър за осигурени нови 250 млн. лева за българското земеделие, тъй като това са европейски пари. Реално в републиканския бюджет за  следващата година парите за земеделие у нас са със 100 милиона по-малко.

В Казанлък Гечев съобщи също, че в момента по заведени съдебни искове от страна на български предприемачи за спрени плащания по САПАРД, набедени че „ощетяват бюджета”, вече има осъдителни присъди за над 80 млн. лева.

Младежкият лидер на БСП се обърна директно към присъстващите с думите: „Тук ви излъгаха. Аз бях тук по време на кампанията за местни избори миналата година и знам - вие спечелихте, но ви излъгаха. И въпросът е да не го допуснем пак”. Той изрази надежда, че в листите за следващите парламентарни избори догодина през юни на партията няма да й се наложи да се коалира със самата себе си и в тези листи ще има пропорционално разпределение на места за младото поколение в БСП и за имената с авторитет. 

На България й трябват 3500 експерти от висока класа, за да се случват нещата и аз твърдя, че в ГЕРБ няма и 500 такива, каза още той, като изтъкна, че исторически БСП е обречена да изважда България от кризи и тежки моменти.

Лидерът на Младежкото обединение в БСП бе част от тричленна делегация от ВПС на БСП, която посети Казанлък в рамките на партийната кампания „От врата на врата, лице в лице”. Освен него в града пристигнаха зам.-председателят на БСП Георги Пирински и членът на ИБ на ВПС, председател на комисията за смесените региони и областен лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров.

Багдасаров, който е най-дългогодишният председател на областна организация - 18 години начело на Кърджалийската, каза, че на последния партиен Конгрес БСП си е поставила три важни цели: подписката за референдума за АЕЦ „Белене”,  председателското място в ПЕС и спечелването на парламентарните избори догодина.

Първите две цели вече са факт, остана последната, изтъкна Багдасаров, според който,  „машината за манипулации на ГЕРБ вече започна”. Георги Пирински предупреди, че в обществото настъпва умора от политическото и „упорито и настъпателно се върви за спечелване на изборите от страна на управляващите не на база платформи и визия за управление, а на основата на заплахи и изборни машинации, сътворени от  управляващите”.

При положение, че 1/3 от българите живеят под обявената официална граница на  бедността, е неприемливо самочувствието и самодоволството на управляващите на фона на ситуацията. Това означава, че те въобще не си дават сметка за случващото се в страната, каза Пирински.

По време на срещата „От врата на врата, лице в лице” бяха повдигнати въпросите за ролята на „червените бабички” за спечелването на изборите от ГЕРБ, за коалиционната политика, доходите, за платените медии и не дотам острия език от страна на БСП по време на медийни изяви.

На финала на срещата, продължила повече от два часа, председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев заяви, че „в момента БСП е в по-добри позиции от ГЕРБ”. От няколко дни именно по инициатива на младите в БСП пред централата на партията на „Позитано”20  в София е поставен голям постер с надпис: „Герберите вехнат, розите цъфтят през юни”.