/ БГНЕС
Представители на английските служби от вчера са в България, за да работят заедно с колегите си по разследването, свързано с опита за убийство на Емилиян Гебрев, каза вътрешният министър Младен Маринов. Той отказа конкретика колко точно британски експерти са тук, както и представители на кои служби са.
 
Контакти със службите, обаче, били направени още при подаването на сигнала от Гебрев.
 
Нямало как при влизането в страната на Сергей Федотов, граничните полицаи да са знаели дали това е негово агентурно име, каза Маринов и отказа повече информация с кого се е срещал Федотов у нас.
 
През 2015 година, когато е първият подаден сигнал от бизнесмена, е работено само на национално ниво.

Британски следователи са в България, проучват за връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев
 
Екип от британски следователи е в България, за да проучи дали отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 година има връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му миналата година в Солсбъри, стана ясно вчера от британският вестник „Гардиън”.
 
Има британски екип тук“, е посочил в интервю за вестника премиерът Бойко Борисов. „Те провеждат съвместно разследване заедно с българските органи“, допълнил той.

Разкриха подробности за един от заподозрените за отравянето на Скрипал, бил в България
 
Евентуалната връзка между двата случая на отравяне беше поставена във фокуса на вниманието миналата седмица, след като разследващият сайт „Bellingcat“ обяви, че е открил документите за пътуване на предполагаемия агент на ГРУ, който използвал псевдонима Сергей Федотов.
 
Тези документи показвали, че Федотов е бил България по време на отравянето на Гебрев и във Великобритания, когато Скрипал и дъщеря му също бяха отровени в Солсбъри. И в двата случая Федотов е използвал сходни модели на пътуване - не се появява за обратния си полет, след това се връща по друг маршрут.

Цацаров: Замесен в случая Скрипал агент на ГРУ е бил три пъти в България
 
Българските власти потвърдиха, че Федотов е пътувал три пъти до България през 2015 година, включително по времето, когато Гебрев е бил отровен.
 
"Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорствата и контактите, които този човек е имал и за които знаем, са предоставени на британските правоприлагащи и разузнавателни служби", казал Борисов пред вестника.
БТА