Митниците податливи на корупция
Митниците податливи на корупция / netinfo

Корупция има и то не само в Агенция „Митници”, а и в другите държавни администрации. Това заяви заместник-министърът на финансите Георги Кадиев пред депутатите от Комисията за борба с корупцията.

Според него обаче в митниците няма пирамидална корупционна схема с участието на висши длъжности лица и политици. Кадиев категорично заяви за себе си, че той поне в такава пирамида не участва.

Политиката на министерството на финансите е да не прави политически назначения в ръководството на приходните администрации.

Това, което се случва през последните дни е груба атака срещу Агенция "Митници", която към момента е най-добре работещата от всички, защото към края на годината се очаква приходите от нея да надхвърлят 6 милиарда и 600 милиона лева, подчерта заместник-министър Георги Кадиев. Той категорично отрече тази атака да идва от страна на БСП. Според Кадиев атаката е по чисто корпоративни интереси. Той каза пред депутатите, че много често, когато се говори за корупция в митниците, се визира границата, а там освен митнически служители работят и други администрации.

Не мисля, че Пурата е човекът, който трябва да излезе и да говори за корупция, каза още министъра и припомни, че много пъти се е случвало дисциплинарно уволнени служители да бъдат възстановени от съда. Пред депутатите от антикорупционната комисия директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов обясни, че в момента се проверява имотното състояние на служители, за които има информация, че са участвали в корупционни схеми.

Атанас Атанасов попита Асенов дали той е декларирал конфликта си на интереси със заместник-началника на митница Калотина-Кожухаров. Асенов му отговори, че не смята че има такъв конфликт. Депутатите стигнаха до извода, че Агенция "Митници" не работи достатъчно по пресичане на корупцията и решиха, че ще я подлагат редовно на парламентарен контрол, а получените при тях 14 сигнала ще бъдат предадени на прокуратурата.