Мисиите ни в Ирак и Афганистан обсъди Калфин в САЩ
Мисиите ни в Ирак и Афганистан обсъди Калфин в САЩ / netinfo

Участието на България с контингенти в операциите в Ирак и Афганистан, Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа и разширяването на НАТО са част от темите, които обсъдиха по време на срещата си вчера в Пентагона вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и заместник-министърът на отбраната на САЩ Ерик Еделман.

Еделман е изразил своята благодарност пред Ивайло Калфин за решението на българското правителство престоят на нашите военни в Ирак да бъде продължен до края на 2008 г. Двамата са обсъдили и процеса на подписване на допълнителните споразумения за прилагане на договора за американските военни бази в България, който се очаква да приключи в скоро време.

Ивайло Калфин е изразил пред Еделман очакванията на българското правителство за по-голямо участие на български фирми в изграждането на инфраструктурата на базите. Калфин е посочил и значението на доставката от американска страна на автомобили "Хамър" за повишаване ефективността на подготовката на българските бойци.

През първия ден от посещението си в САЩ Ивайло Калфин беше гост и на работен обяд, даван от президента на "Едисън електрик инститют" Том Кюн, по време на който двамата са разговаряли за осъществяването на енергийни и инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа, възможностите за инвестиции в региона и необходимостта от диверсификация на източниците на енергия.

По-късно вечерта българският външен министър беше домакин на вечеря за високопоставени представители на американската администрация.

През втория ден от престоя си в американската столица днес министър Калфин ще подпише споразумение за научно-техническо сътрудничество с държавния секретар Кондълиза Райс и ще разговаря с нея по въпроси от взаимен интерес.