Мирчев: Пожарът във влака е заради много нарушения
Мирчев: Пожарът във влака е заради много нарушения / снимка: БГНЕС

Има данни за доста допуснати нарушения, които са довели до пожара във влака "София-Кардам", при който на 28 февруари т. г. загинаха девет души. Това съобщи заместник-окръжен прокурор на Плевен Валери Мирчев, който наблюдава делото. Мирчев посочи, че не е удовлетворен от представената комплексна пожаро-техническа експертиза, затова е назначил поредица от нови експертизи за изясняване поотделно на различни обстоятелства по случая.

Ангажирани са специалисти - вещи лица, които да отговорят на много въпроси, свързани с електрообзавеждането на вагоните, отоплението, реакция на металите при високата температура и други, поясни Мирчев.

През август изтича удълженият срок за разследването, но ще бъде поискано ново удължаване от главния прокурор, заяви Мирчев. Целта е да бъдат анализирани новите експертизи и установени точно всички аспекти, довели до тежкото произшествие, а не да се бърза, коментира още той. По думите му, с хода на следствените действия са запознати близките и роднините на загиналите, Върховната касационна- и Върховната апелативна прокуратура.