/ Георги Димитров
Министърът на енергетиката в служебното правителство Андрей Живков изпрати писмо до Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД, в което предупреждава, че до вписването на нов ръководен състав на холдинга, старото ръководство е длъжно да изпълнява добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

Оттам уточняват, че причина за писмото са "спекулативните твърдения" на отстранения изпълнителен директор Валентин Николов относно потенциален риск холдингът да изпадне в неплатежоспособност, които от МЕ посочват, че "категорично не отговарят на истината".

Освободиха цялото ръководство на Българския енергиен холдинг

В съобщението на ресорното министерство се посочва още, че в края на миналата седмица, в изявление до медиите, отстраненото ръководство на енергийния холдинг е обявило, че на 2 август предстои падеж по еврооблигационния заем на стойност 550 млн. евро, плюс дължими лихви на стойност близо 27 млн. евро. Твърдението на БЕХ ЕАД, което от Министерството на енергетиката цитират, е, че ако въпросните средства не бъдат преведени в деня на падежа, има риск от обявяване на предсрочна изискуемост и по други две облигационни емисии на холдинга, което ще го доведе до неплатежоспособност и ще постави под риск цялата енергийна система.

"Министерството на енергетиката в детайли съблюдава процедурата по рефинансиране на съществуващия дълг на холдинга, като същата е успешно приключила. Паричната ликвидност, необходима за погасяване на задълженията, е текущо налична в банкови сметки на холдинга", се посочва в писмото на министър Живков до отстраненото ръководство на БЕХ ЕАД, цитирано от пресцентъра на МЕ.

ДАНС с проверки в Българския енергиен холдинг

В него е изяснено, че Министерството на енергетиката е извършило надлежни проверки с всички финансови контрагенти, свързани с процеса на погасяване на задълженията по изтичащата облигационна емисия. Установено е, че необходимите правни реквизити са налични, което потвърждава готовността за спазване на всички задължения към кредиторите на БЕХ, се посочва в съобщението.