Министър Таня Андреева е притеснена за състоянието на здравната система
Министър Таня Андреева е притеснена за състоянието на здравната система / снимка: БГНЕС, архив

Притеснена съм за състоянието, в което се намира системата. Ще трябва да се работи на много бързи обороти. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред ТV7. По думите й приоритет в работата на министерството сега са промените в Закона за спешната помощ с оглед осигуряване на по-голяма защитеност и мотивираност на работещите там.

Министър Андреева обясни, че в момента се прави анализ на покритието и достъпа до болнична помощ в различните райони на страната. Една от законодателните промени, които се готвят, ще задължи всички болници, независимо дали са частни, държавни или общински, да работят по едни и същи правила, а разрешителните за дейност и регистрация на тези заведения ще бъдат мотивирани от това има ли нужда от тях в съответните райони. Това по думите й включва и поддържане на спешна дейност.

С цел ограничаване на изтичането на медицински кадри от страната ще бъде дадено право на младите лекари да започват специализация по избрана от тях специалност веднага след започване на работа. Директорите на лечебните заведения от своя страна ще бъдат задължени да подписват договори, които ги задължават да разрешават на специализиращите лекари да посещават основните курсове, провеждани в университетските болници.

Според министър Андреева може да се постигне консенсус между политическите партии и по отношение на въвеждането на електронната здравна карта.