Транспортният министър Николай Събев поиска оставката на директора на НСО заради напрежението на паметника Шипка на 3 март, когато премиерът Кирил Петков бе замерян със снежни топки от недоволни граждани.

"Хората, които искаха да протестират, бяха поставени така, че всъщност по пътя на стъпалата към Шипка имаше само 50 сантиметра. Тоест, ние трябваше да вървим почти в индийска нишка нагоре и премиерът и председателят на парламента бяха напълно уязвими", потвърди Събев пред БНТ.

За поисканата оставка министърът съобщи макари и неофициално ден по-рано в коментар под снимка в личния си Фейсбук профил. „Поисках оставката на директора на НСО“, пише Събев в отговор на потребител, който задава въпрос „А защо НСО не реагира? Защо не беше повален и арестуван този човек? Ако беше камък?“



Пред националната телевизия Събев коментира, че НСО са опитали да попречат на премиера да стигне до върха на Шипка с аргумент, че това било опасно за него.

"Сценарият е следният: идват премиерът и председателят на НС, опитват се да кажат нещо, хората ги заглушават, след това те си тръгват и не стигат до върха. Това беше сценарият на Възраждане и сценарият, който НСО опосредства. Благодарение на това, че Кирил Петков не спря, ние се качихме заедно и поднесохме венци и отдадохме почит. В един момент си зададох въпроса - възможно ли е НСО да бъде използвана като политически инструмент, коалиционен партньор на партия "Възраждане", каза Николай Събев.

Припомняме, че честването на националния ни празник – Трети март на връх Шипка беше белязано с напрежение. По време на речта си министър-председателят Кирил Петков беше уцелен със снежна топка от група хора, (русофили и представители на ПП „Възраждане“) които освиркаха официалните лица.

В друга публикация във Фейсбук министър Събев написа: „Не схванах защо им беше митинг срещу зеления сертификат на “Възраждане” на връх Шипка. Измръзнаха. Да вземат нурофен“.