зима пътища сняг почистване
зима пътища сняг почистване / АПИ
За зимното почистване са осигурени за януари и февруари месец почти 158 милиона, обяви на брифинг след редовното заседание на МС Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Общо 776 млн. лв. са осигурени от кабинета "Донев" в неговия последен работен ден. 

"Осигурени са 150 милиона за големите и важни инфраструктурни обекти в България, които знаете в момента, че се строят изключително интензивно", обяви Шишков. 

"Осигурени са пари за вече завършено строителство и въведено в експлоатация на част от АМ "Хемус", която е между Белокопитово и Буховци", заяви регионалният министър.  

"Осигурени са пари за един от лотовете, който е на участъка Видин-Ботевград. Имайте предвид, че там се очаква в рамките на три месеца да бъде въведен в експлоатация участък от около 7 километра. Осигурени са средства за укрепване на свлачище на АМ "Струма", обясни още Шишков.

Осигурени са и средства за АМ "Европа", обяви регионалният министър.  

"Осигурени са обаче и още едни пари и то никак не малко 438 милиона. Това са парите по старите задължения, които Министерство на регионалното развитие и АПИ имаха. Спомняте си от едни стари възлагания от периода 2020- 2021 година, в началото. Възлагания, които не бяха осигурени финанси за тях. Тези възлагания създадоха изключително напрежение между държавата и пътния сектор. В момента държавата осигурява възможността да бъдат изплатени тези пари. Но това са само за текущите ремонти. Частта от основните ремонти, която държавата дължи на фирмите, за съжаление останаха в Народното събрание. Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство и което на практика нанесе сериозна щета върху строителния бранш", заяви Шишков.

Шишков отказа да коментира дали е получил покана от президента за участие в новия служебен кабинет.