Министър Първанова отрича саботаж, машината не била работила
Министър Първанова отрича саботаж, машината не била работила / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Когато започна проверката, разпоредих пълно съдействие. В рамките на проверката не съм била информирана от прокуратурата, че има пречки или че има нужда да бъдат отстранявани някакви други пречки.

Това каза министърът на вътрешните работи Петя Първанова по бТВ по повод скандала с подслушванията.

Разследва се за престъпление срещу правосъдието, извършено чрез унищожаване на записи, временно отстранения от длъжност началник на отдел в СДОТО Радко Димитров. "Има информация, която по категоричен начин доказва, че случилото се не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела", заяви Първанова.

По време на проверките се установи, че един от началниците на отдел, където се намира тази мобилна техника, е направил опит да саботира следствието. Началник на отдел в СДОТО МВР е направил опит да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване. Става дума за Радко Димитров, който е започнал да действа веднага след подаването на сигнала от Сергей Станишев, обясни вчера зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Първанова обясни, че е говорила с всички, с „които трябва, но докато има процедура, ще се въздържа от коментари”.

„Процедурни нарушения не означава извършено престъпление. В рамките на наказателно производство ще се установява какво не е наред, какво трябва да се допълни”, добави министърът.

Тя отстрани временно от длъжност няколко служители, за да няма никакви съмнения, че може да се попречи на проверката. Тя разчита, че наказателното производство ще доведе до „един желан от мен край - добър край”. Първанова дори очаква „препоръките от проверката” и ще създаде работна група, която да идентифицира „пропуските  и да види какво може да се направи да се направи, за да се преодолее този недостатък”.

За твърденията на Цветан Цветанов, че не е давал заповеди за незаконно подслушване, тя каза, че процедурата по закон е ясна, съдът разрешава, а преди да стигне до министъра, минава през множество подписи.

„Подписът на министъра е този, който технически отразява, че стартира процедурата”, каза тя. Първанова беше категорична обаче, че в мандата на служебния кабинет това не се е случвало. „Аз ви гарантирам. Има контрол, познавам колегите, аз вярвам на колегите”, заяви тя.

Вчера от прокуратурата обясниха, че началник на отдел в СДОТО МВР е направил опит да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване. Става дума за Радко Димитров, който е започнал да действа веднага след подаването на сигнала от Сергей Станишев. Наказателното производство срещу служителя Радко Димитров е за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника.