5 блок АЕЦ Козлодуй
5 блок АЕЦ Козлодуй / АЕЦ
Mинистърът на енергетиката Владимир Малинов отрече да има изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" и е категоричен, че няма опасност за работещите там и за населението.

10 факта за АЕЦ Козлодуй, които всеки трябва да знае

"Доколкото знам, заместник-директорът на АЕЦ "Козлодуй" е излязъл пред медиите в събота и е успокоил, че няма радиоактивна опасност за работниците и служителите. Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав и съответно Агенцията за ядрено регулиране е била уведомена за това и няма никаква опасност за населението", каза министърът.

Преди дни експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев обяви за теч на радиоактивна вода от VI блок на атомната електроцентрала. По думите му водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока по време на ремонт, и не е имало никаква опасност за населението или за околната среда.

След пожара в АЕЦ „Черна вода“: Няма промяна в радиационния фон у нас

Ядрената енергетика в България е част от икономическата и националната сигурност на държавата, коментира още Владимир Малинов по време на събитие за представяне на компанията "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.) в София. Министърът се надява това да бъде приоритет и за всяко следващо правителство – да има сигурна, безопасна енергия от ядрени мощности на достъпна за бизнеса и населението цена.

АЕЦ „Козлодуй“ ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво

Служебният министър изтъкна, че най-важният приоритет за развитието на ядрената енергетика в България е на първо място спазването на всички норми за безопасност и защита на околната среда, както и на човешкото здраве.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА