Отчитайки ситуацията с войната в Украйна в момента, преговори с "Газпром" не могат и не бива да се водят. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Интерконекторът между Гърция и България е готов на 91 процента

Той добави, че към момента на европейско ниво се разглеждат действия за иницииране на общо закупуване на газ за нуждите на страните-членки на Европейския съюз. Направеното предложение е прието от Европейската комисия за обсъждане. Целта е това да става с един преговорен екип и да се постигнат нива от приблизително 50 евро на мегаватчас.

Министър Николов допълни, че Министерството на енергетиката и българското правителство са предприели активни действия за осигуряване на природен газ от алтернативни източници. В тази връзка са предприети действия за установяване на контакти с доставчици на газ. Работи се активно и за ускоряване на енергийната свързаност в региона, което е ключово условие за реална диверсификация на енергийните източници.

Какви мерки готви Европа, ако Русия спре доставките на газ

От наличието на алтернативни доставки на природен газ България ще може да се възползва по време на евентуални бъдещи преговори с "Газпром" за намаляване на цената, заяви Николов.

От търговска гледна точка в настоящите условия - война, волатилност на цените и търговска несигурност, подписване на дългосрочен договор гарантира единствено и само непазарни условия, по-високи цени и дългосрочно затрудняване, смята енергийният министър.

Николов коментира още, че към момента договорът с "Газпром експорт" е по швейцарското право, което изисква допълнителни детайли. Прави се правен преглед на изпратеното от руската компания писмо за искането за плащане на доставките в рубли.

Припомняме, че от началото на този месец има входирано официално искане от руския контрагент "Газпром експорт" за плащане в рубли.

БТА