Министър Клисарова предлага единен приемен изпит за всяка специалност
Министър Клисарова предлага единен приемен изпит за всяка специалност / снимка: БГНЕС
Министър Клисарова предлага единен приемен изпит за всяка специалност
70129
Министър Клисарова предлага единен приемен изпит за всяка специалност
  • Министър Клисарова предлага единен приемен изпит за всяка специалност

Единен приемен изпит за всяка специалност в университетите. Такава идея даде образователният министър Анелия Клисарова на среща с ректори и работодатели.

Клисарова подчерта, че това е само идея и даде за пример специалността икономика - всички, които искат да се обучават в тази специалност да държат изпит по география и математика, като след това студентът да избере факултета и университета, в който да учи.Според министър Анелия Клисарова, ако идеята бъде одобрена, то факултетите сами ще решават дали този единен изпит да бъде държавният зрелостен изпит (матурата) или ще въведат собствена система.

Клисарова заяви, че новата система ще бъде обсъдена с всички ректори на висшите училища. Тя даде за пример специалността икономика. „Например, държавата има нужда от 10 000 икономисти, а за специалността „Икономика” може да се кандидатства с география, с математика, а може и някой университет да реши, че матурата по математика му е достатъчна за приема”, посочи министър Клисарова.

Тя отбеляза, че всички факултети по икономика в страната трябва да постигнат консенсус, за да може кандидат-студентите за тях да положат изпит по математика или матурата да им се признае за кандидатстудентски изпит по този предмет. Тогава ще се даде свобода на студентите да изберат в кой факултет по икономика искат да учат - например в Софийския университет, в УНСС или във Варна.

Клисарова посочи, че връщането на държавните поръчки има за цел да насърчи младите хора да записват необходимите за страната специалности. „Държавата не трябва да финансира всеки, „който, каквото иска да учи, а да се финансират стратегическите за страната направления и професии”, заяви Клисарова.

Тя добави, че „вратите са отворени за всички, които искат да учат, но тогава те трябва сами да си платят образованието”.

Кандидат- студентите, които не са приети държавна поръчка, но нямат финансови възможности, могат да се възползват от студентското кредитиране, посочи министъра. По думите и месечните вноски за студентски кредит са между 50 и 100 лева.