Министър Грудев: Ще работим за осигуряване поне на част от заплатите в „Напоителни системи”
Министър Грудев: Ще работим за осигуряване поне на част от заплатите в „Напоителни системи” / снимка: БГНЕС

Ще работим за осигуряване поне на част от заплатите в "Напоителни системи". Това е заявил министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща с представители на синдикалните организации от дружеството, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието.

Независимо от факта, че служителите не са получавали своите възнаграждения от юни, те продължават отлично да изпълняват своите задължения, е допълнил той. Министърът е уточнил, че проблемите със задлъжнялостта на "Напоителни системи" са много и във влошената финансова ситуация на държавата е много трудно да бъдат решени.

От синдикалните организации са заявили, че дружеството дължи около два млн. лева. за заплати, като последното възнаграждение е получено през май тази година, и то в непълен размер. Те са допълнили, че според Закона за водите, дружеството е трябвало да получи финансови средства от бюджета до края на март 2014 г., но това така и не се е случило.

Според министър Грудев трайното решение на проблемите в "Напоителни системи" може да дойде след реализирането на проекта на Световната банка, който трябва да очертае визията за развитието на хидромелиоративния сектор в България.