Министрите с други държавни длъжности да ги напуснат незабавно
Министрите с други държавни длъжности да ги напуснат незабавно / снимка: DarikNews.bg,Плевен

Движение „Модерна България” ще изпрати до президента Плевнелиев открито писмо, в което изразяваме остро безпокойство и същевременно категорично настояваме, назначените от него министри, които все още заемат други държавни длъжности, да бъдат незабавно освободени от тях. Това заяви в Плевен Борислав Цеков, който е един от идеолозите на гражданското непартийно движение. Той уточни, че тези министри, които заемат други държавни постове, нарушават изричната забрана на чл. 113, ал. 1 за Конституцията.

Според Цеков излизането в неплатен отпуск не е достатъчно. „Има решение на Конституционния съд от 2001 г., което разглежда този въпрос и то постановява, че единствено и само пълното прекратяване на съответното трудово правоотношение може да съобрази поста му на министър с конституционното изискване да не бъдат заемани други длъжности”, обясни той.

От Движение „Модерна България” посочиха конкретно, че премиерът Марин Райков трябва да бъде освободен като посланик в Париж, Калин Христов да бъде освободен като подуправител на БНБ, Екатерина Захариева трябва да напусне поста главен секретар на президента, а служебния вътрешен министър да бъде освободена от директорската си длъжност в министерството.

„Ако това положение се запази или се отмине с мълчание, това би създало сериозната опасност, всички актове на това правителство да се окажат нелегитимни и много лесно да бъдат оспорени пред съда”, предупреди Борислав Цеков и добави, че освен това, неспазването на изричната конституционна повеля би било и лош знак от страна на президента и служебното правителство за погазване на принципа на върховенство на закона.

В отвореното си писмо до президента от Движение „Модерна България” ще включат и въпроса за двойното гражданство с цел да се изяснят възникнали твърдения, че има министри с двойно гражданство - нещо, което също е забранено от Конституцията.