/ МТСП
Министерство на труда и социалната политика връчи първите награди "Социален работник на годината - 2021" на онлайн церемония. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Официалната церемония е по инициатива на министър Деница Сачева. Тя е по повод Световния ден на социалната работа, който тази година се отбелязва на 16 март.

В осемте категории на конкурса са отличени над 80 социални работници от системата на Агенцията за социално подпомагане, социалните услуги към общините и общинските администрации.

„Всичко да даваш, нищо да вземаш“ - Сачева цитира Блага Димитрова за Световния ден на социалната работа

Гости на събитието бяха изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане (АСП) Румяна Петкова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева, заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова и председателят на журито Харалан Александров.

Призьорите в осемте категории получиха статуетка на скулптора Красимир Кръстев - Ломски. Пластиката е символ на протегнатата ръка и надеждата, които социалният работник носи на нуждаещите се от подкрепа.

"Бих искала да благодаря на всички социални работници за професионализма, всеотдайната работа и проявения кураж при изпълнението на мерките за подкрепа на гражданите в условията на пандемия от ковид-19. С труда си отново доказахте, че работата на социалния работник не е само професия, а кауза, която носите в сърцето си. Кауза - която изисква емпатия, себеотдаване, състрадание и съпричастност", каза министър Сачева при откриването на форума, цитирана в прессъобщението.

Тя връчи наградата на победителя в категория "Социален работник до 35-годишна възраст" - Рени Георгиева, която е студентката в 5-ти курс в специалност "Социални дейности" в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Приза в категория "Социален работник - услуги за пълнолетни" заслужи Емилина Ценова, социален работник в Център за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Глобална инициатива в психиатрията - София". Тя получи наградата си от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова.

Отличието в категория "Социален работник - закрила на детето" е присъдено на Мария Генова, която от 2001 г. е социален работник в дирекция "Социално подпомагане" Варна. Пластиката в категория "Служител в общинска администрация/в структури със социална насоченост" връчи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева. Тя отличи председателя на Управителния съвет на Сдружение "Дете и пространство" д-р Весела Банова. Специална награда на МТСП и НСОРБ е присъдена на Росица Димитрова, директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в община Велико Търново.

Церемонията продължи с обявяването на победителя в категория "Социален работник - социална закрила". Харалан Александров връчи наградата на началника на отдел "Социална закрила" в дирекция "Социално подпомагане"- Перник Светлана Богданова.

Зорница Стоичкова от фондация "Здраве и социална работа" получи пластиката за призовото място в категория "Социален работник - социални услуги за деца" от заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова. Наградата в категория "Социален работник в домове за стари хора" отиде при Радостина Петева. Тя е управител на Защитено жилище за лица с физически увреждания и ръководител на Център за социална рехабилитация и интеграция. Гюлтане Гуне, служител в ДСП-Асеновград е била отличена в категория "Социален работник - хора с увреждания и социални услуги".