Министерски съвет отпуска 1 млн. лв. за Мизия

Министерски съвет отпуска 1 млн. лв. за Мизия
Министерски съвет отпуска 1 млн. лв. за Мизия / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Министерски съвет отпуска 1 млн. лв. за Мизия
74318
Министерски съвет отпуска 1 млн. лв. за Мизия
  • Министерски съвет отпуска 1 млн. лв. за Мизия

1 милион лева помощ от държавния бюджет ще получи Мизия. Тези пари трябва да подпомогнат общината в посрещането на текущите неотложни нужди и покриването на направените досега плащания по разчистване и отводняване на града. Още 15 милиона и 300 000 лева ще бъдат осигурени през следващата седмица за подпомагане на останалите градове, пострадали от бедствия в предните месеци.

На извънредно заседание на Комисията по бедствия и аварии бе взето решение Мизия да получи авансово 1 милион лева. След като бъде направена оценка на щетите, Мизия ще получи още средства. Към момента обаче това е невъзможно, защото все още има части на града, които са наводнени, каза министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Осигурени са фургони за 150 души, допълни той.

„Фургоните са осигурени. Става въпрос за около 150 човека с осигурени фургони, но общината трябва да осигури площадка, на която да бъдат поставени и да се проектира. Също трябва да се помисли за изхранването и за частичните ремонти на училището и детската градина. Възможностите, които имаме, да, те не са неограничени, но са достатъчни на първо време, за да се вземе глътка въздух като начало", заяви министър Бакалов.

Помощ ще получат всички общини, които са били в режим на бедствено положение през последните месеци. Това са Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Родопи, Тетевен, Мизия и София. Общата сума е 15 милиона и 300 000 лева, каза служебният премиер Георги Близнашки.

„Със средствата, които ще отпуснем по тази линия, става дума за малко над 15 млн. или 16 300 000 лева. Всичко това ще бъде внесено като предложение в Министерски съвет, т.е. официално това ще стана другата сряда", обясни Близнашки.

Средствата, които им се предоставят, са основно за разходи, които вече са извършени за овладяване на обстановката и за някои неотложни ремонти. В бюджета има още 50 милиона лева за реакции при бедствени ситуации.

Министерски съвет отпуска 1 млн лв за Мизия
netinfo