/ НС
Засилването на сътрудничеството между България и Италия в редица области обсъдиха председателят на Народното събрание Никола Минчев и председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на официално посещение в България. Това е първата от 12 години официална визита на председател на италианския парламент в страната.

НС

Италия е дългогодишен търговски партньор на България и ключов инвеститор в българската икономика, посочи по време на срещата председателят на парламента Никола Минчев. В изявление за медиите той съобщи, че на разговора са били обсъдени възможностите за сътрудничество в различни сектори, сред които културата и енергетиката. Беше подчертана важността за изграждането на коридор № 8 и свързването на Черно море с Адриатическо, както и на въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани, отбеляза Никола Минчев. Той изрази удовлетворението си от проведената двустранна среща като подчерта, че Италия е важен партньор на България в Европейския съюз и в НАТО.

НС

Председателят на парламента заяви, че двете държави остро осъждат военните действия и руската агресия в Украйна и призова към връщане на масата на преговорите. Резултатът от тази агресия е, че Европейският съюз се изправи още по-единен и силен, показвайки, че може да се обедини, да мисли еднакво и да се противопоставя на агресията, заяви председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико. Той изрази убедеността си, че след Плана за възстановяване от пандемията ще има необходимост и от План за възстановяване от енергийните проблеми.

НС

Роберто Фико благодари на Никола Минчев за гостоприемството и подчерта, че тази среща не само потвърждава приятелството между двата народа, но и важността на парламентарното сътрудничество, значима част от което е съвместната работа на групите за приятелство. Той подчерта, че взаимодействието между България и Италия в икономическа, търговска и културна област непременно ще продължи.

Роберто Фико посочи, че на разговора е била подчертана значимостта на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Много важно е да имаме по-силен Европейски съюз и включването на тези страни е от стратегическа важност за целия Съюз, допълни той.

НС

Роберто Фико покани председателя на Народното събрание Никола Минчев да посети Камарата на депутатите на Италия като стъпка за засилване на парламентарно сътрудничество.

НС

В парламента председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико разгледа пленарната зала на Народното събрание и изложбата „50 години Златна Варна“, която е посветена на Варненското златно съкровище. Официалното посещение на председателя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико в България започна с тържествена церемония по полагане на венец пред Паметника на незнайния войн. Гостът беше посрещнат от председателя на Народното събрание Никола Минчев.