Миков: Хората не искат предсрочни избори, а смяна на политиката „Дянков”
Миков: Хората не искат предсрочни избори, а смяна на политиката „Дянков” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Миков: Хората не искат предсрочни избори, а смяна на политиката "Дянков"
66904
Миков: Хората не искат предсрочни избори, а смяна на политиката "Дянков"
  • Миков: Хората не искат предсрочни избори, а смяна на политиката "Дянков"

Никой никога не е изключвал предсрочни избори, дори и в далеч по-стабилна ситуация.

Това коментира председателят на парламента Михаил Миков пред „Седмицата" на Дарик.

По думите му обаче зависи от много фактори дали ще има предсрочни избори след година, две или пък правителството ще изкара цял мандат.

"Предсрочни избори не са необходими в момента. Хората не ги и очакват, те очакват смяна на политиката „Дянков", каза още председателят на парламента.

„Следващата седмица ще бъде важна и ще очертае всъщност накъде върви България. Ако заседава парламентът, има шанс в тази сложна обстановка - на прага на новото споразумение с ЕС, външнополитическите събития в Близкия изток, които се случват, икономическата и социална криза, стагнацията в бизнеса, да ги преживее по-лесно страната. Ако не - задълбочаваща се нестабилност, която в перспектива може да доведе включително и до предсрочни избори", добави той.

„Отговорност на всички народни представители е да присъстват в пленарната зала. Всеки от тях отговаря пред Конституцията", допълни Миков.

Според него в момента се наблюдават действия за деструкция на парламента и опозицията пречи на Народното събрание да функционира, за да защити тезата за предсрочни избори.

На въпрос дали е зависимо това управление от „Атака", Миков отговори, че изборите на 12 май са определили значението на всяка една партия в парламента.

„Народното събрание може да функционира и без „Атака", ако ГЕРБ е в зала", добави Миков.

Той обаче предупреди, че опозицията върви по опасен път - към суспендиране на Конституцията.

„Този път е изключително опасен, защото чрез злоупотреба с правото пречиш на контрола върху изпълнителната власт. Това в модерния парламентаризъм няма партия, която би си го позволила", каза още председателят на НС, като припомни, че заради блокираната работа в петък не е имало парламентарен контрол и не са били изслушани редица министри.

Въпреки това обаче Миков е категоричен, че няма възможност Пламен Орешарски да бъде оставен да управлява без парламент.

Председателят на парламента изрази увереност също така, че ГЕРБ никога повече няма да се върне на власт.

По отношение на проблема с бежанците Миков обясни, че не подкрепя искането на „Атака" за затварянето на границата за сирийските бежанци.

„България има европейски път на развитие и не може да затвори границата си за бежанците", добави Миков.