Мигранти причинили огнената стихия край Граматиково?
Мигранти причинили огнената стихия край Граматиково? / DarikNews.bg, архив
Мигранти причинили огнената стихия край Граматиково?
89453
Мигранти причинили огнената стихия край Граматиково?
Мигранти причинили огнената стихия край Граматиково?
  • Мигранти причинили огнената стихия край Граматиково?
  • Мигранти причинили огнената стихия край Граматиково?

Повдигнато е обвинение срещу „неизвестен извършител" за огнената стихия край Граматиково. Според кмета на Малко Търново Илиян Янчев виновните за пожара са мигранти, които са си запалили огън.

След като били подгонени от граничните полицаи обаче, те избягали, изоставяйки огъня.
Групата от 8 мигранти с неясен произход е била задържана. Възобновилият се тази сутрин пожар е локализиран и няма нови поражения.

Голям пожар пламна край Граматиково

Само 10 минути след като мигрантите побягнали от граничните полицаи, органите на реда са забелязали дим. Именно това ги навежда на мисълта, че чужденците са отговорни за пожара.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев обясни за Дарик, че изключва варианта друг да е виновен, тъй като в района е нямало нито туристи, нито работници на горското стопанство. Разследващите са открили на мястото, откъдето е тръгнал пожарът, яке, което най-вероятно е на един от бежанците. Янчев коментира, че не само това е причината за „набеждаването на чуждите граждани" и разясни как точно е станало всичко:

"Те са запалили огън, най-вероятно да се стоплят, защото сутрин е студено. Там обаче не е валяло от 3 месеца и всичко е толкова сухо, че е нужна една искрица, за да пламне. След като запалили шумата, тръгнали да бягат и малко по-късно са заловени от гранични полицаи. Около 10 минути след това се вдига пушек и граничните полицаи алармират, че има пожар".

Случаят се води в районното полицейско управление в Малко Търново. Образувано е досъдебно производство за палеж по непредпазливост срещу неизвестен извършител. Задържаните мигранти тепърва ще бъдат разпитани.

Янчев допълни, че те се намират все още в Малко Търново, но предстои да се преместят в разпределителния център в Елхово, откъдето ще бъдат изпратени в Любимец.