Миглена Тачева: Не съм в позиция да преценявам кой министър да бъде сменен
Миглена Тачева: Не съм в позиция да преценявам кой министър да бъде сменен / cнимка: Sofia Photo Agency
Нямам информация да се обсъжда смяна на министри на срещата в Хисаря, така както не е раздаден още дневният ред всъщност ще коментираме актуализираната програма на правителството, а утре министър Калфин ще ни информира за Косово. Не съм в позиция да преценявам кой министър да бъде сменен. Това заяви в предаването „Денят” на Дарик радио министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Министър Тачева коментира междинния доклад на ЕК: "На фона на 100000 дела, насрочени от общ характер и върнати 4000 общо за цялата страна – за мен тази цифра не е толкова голяма. Но е факт, че има увеличаване на броя за доразследване дела в сравнителен план през последните три години”.

Трябва да можем да разчитаме цифрите и да ги анализираме така, че да знаем какво да правим в следващите години, за да изпълним препоръките на ЕК. Окръжните съдилища като първа инстанция са насрочили близо 10 000 дела, от които върнати са около 500. Инспекторатът да направи анализ на върнатите за доразследване дела, защото с приеманите на новия НПК основанията за връщане на дела са едно или две. Така на базата на тълкувателните решения трябва да се направи анализ какъв е проблемът - дали е некачествено нашето съдебно производство или е нещо друго, за да намалим броят на делата, които се връщат в следствието, каза Тачева по повод критиката от доклада на ЕК за работата на съдебната система. Съдът не трябва да връща акт за неправилна квалификация. Всички трябва да си вършат работата прецизно, за да няма върнати дела и съдебният процес да върви гладко без да се забавя, допълни министър Тачева.

Очаквам да се съсредоточат усилия в промяната на НПК и с министър Петков в най-скоро време да внесем законопроекта в Народно събрание. Развитието на следствието ще бъде обект на промяна в НК. Така работата на дознанието ще бъде олекотена и ще има прехвърляне на част от делата към следствието. В близките две седмици ще има яснота относно промените в НПК, за да не се случва отново да се твърди, че НПК спъва работата на съдебните органи. Поела съм ангажимент да излезем с концепция за наказателно-правната политика на държавата. Пакетът от закони за наказателното правораздаване ще ни позволи да реформираме системата след 40 години, включително и по отношение на местата за лишаване от свобода, каза още Тачева

За последните седмици съм получила много становища с искане за отлагане на старта на ГПК от съдии и адвокати. Има няколко варианта - да го отложим и да го доработим, вторият - от 1 март всичко се стартира, само ще го доработваме. Трябва да се намери политическо-юридическото решение на този въпрос през призмата на съгласуваност с ЕК, каза министърът на правосъдието за влизането на Гражданско-процесуалния кодекс в правната система в новия му вариант. Към този момент нямам намерение да отлагам влизането на ГПК, допълни Тачева.