/ БГНЕС
България обяви търг за част от магистралата до границата с Република Северна Македония, съобщи агенция МИА.

Трасето ще позволи удобна връзка между трансевропейския транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, по който е разположено трасето на магистрала „Струма“ и границата с Република Македония, припомня агенцията. Информира се, че магистралата ще е с дължина около 62 километра.

Изграждането на новата магистрала, която ще улесни пътуванията в района I-6 Гюешево - Кюстендил и II-62 Кюстендил - Дупница, ще осигури бърз, удобен и безопасен транспорт на хора и товари.

С изпълнението на обществената поръчка във фаза идеен проект ще бъдат разгледани алтернативни решения за реализацията на трасето между граничен пункт "Гюешево" и АМ "Струма", с проектна скорост 120 км/ч и габарит Г27 , след което ще се пристъпи към прилагане на съответните екологични процедури.

След решение на компетентния орган по околна среда ще може да се премине към изготвяне на техническия проект за одобреното трасе, включително проект за ПУП. Прогнозната стойност за реализацията на договора за публичния проект е 3,1 млн. лева без ДДС, а средствата са от бюджета на Държавна агенция "Инфраструктура". Срокът за изработка на проекта е 150 календарни дни от датата на сключване на договора и включва само времето за проектиране. 
БГНЕС