Между 50 и 100 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса
Между 50 и 100 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса / снимки: БГНЕС
Между 50 и 100 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса
65555
Между 50 и 100 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса
  • Между 50 и 100 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса

До 100 млн. лева се очаква да бъде дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) над резерва на институцията от 269 млн. лева. С 83 млн. повече от предвиденото ще са нужни, за да се изплатят лекарствата за домашно лечение, а от заложените 107 млн. лева за онколекарства пък към 30 юни са изразходвани 80 млн. лева. Това обяви след анализ на финансовото състояние на НЗОК новият й директор д-р Румяна Тодорова. Тя бе категорична, че „за първи път вижда такъв бюджет и такова негово изпълнение” в институция като Здравната каса.

Между 50 и 100 млн. лева се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса, ако се сметне й нейният резерв от 269 млн. лева, който стои непокътнат, обясни д-р Румяна Тодорова.

„Тук искам да отбележа, че от бюджета за 2013-а година са изплатени дължимите суми на аптеките от ноември 2012-а година, което натоварва сегашния бюджет с 44 млн. лева. Ако се запази тази тенденция, към момента са изплатени 292 млн. лева за лекарства за домашно лечение, тоест към края на годината ще ни трябват около 580 млн”, поясни тя.

В бюджета на касата за 2013-а обаче за домашно лечение са предвидени едва 497 млн. лева, което значи, че ще са нужни още 83 милиона. Подобна е и ситуацията с лекарствата за онкоболни. Ако за 2013-а за тях са заложени 107 млн. лева, то към края на юни са изразходвани 75% от тях или 80 млн. лева.

„Има болници, които са дръпнали огромна част от парите си за четвъртото тримесечие, тоест за октомври, ноември и декември. Интересното обаче е, че има и лечебни заведения, които дори не са се възползвали от 5-те процента допълнителни средства, които могат да използват. Защо едни болници са в рамките на бюджета, а на други не само не им стигат тези 5 %, ми искат и допълнително”, обясни д-р Тодорова.

Според д-р Тодорова причините тук могат да бъдат две - или районните здравни каси не осъществяват нужния контрол, или бюджетите са сбъркани още в момента, в който са залагани. От касата увериха, че ще продължат да търсят 80-те милиона лева, които останаха в края на миналата година от надсъбрани здравни вноски.

Между 50 и 100 млн лв се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса
netinfo