Местан: Скандалът „Яневагейт цели да постави Борисов в зависимост
Местан: Скандалът „Яневагейт цели да постави Борисов в зависимост / снимка: БГНЕС, архив
Местан: Скандалът „Яневагейт" цели да постави Борисов в зависимост
82967
Местан: Скандалът „Яневагейт" цели да постави Борисов в зависимост
  • Местан: Скандалът „Яневагейт" цели да постави Борисов в зависимост

Скандалът „Яневагейт" цели да постави в определена зависимост премиера Бойко Борисов. Анализът на ситуацията направи лидерът на ДПС Лютви Местан.

В последната част на скандалните записи, които от седмици "изтичат", се появи малко име на влиятелния депутат от ДПС Делян Пеевски.

Според Местан това не давало повод да се твърди, че става дума именно за Пеевски.
Междувременно обаче скандалната съдийка Румяна Ченалова допусна точно обратното.

За пореден път в рамките на последните няколко седмици Румяна Ченалова се яви на разпит в ДАНС, свързан с делото, по което тя беше скандално арестувана в началото на годината. Преди да даде обяснения пред разследващите обаче, съдийката коментира и пред медиите последната порция записи на разговори между нея и бившия председател на СГС Владимира Янева, посветени на отстраняването на Янева от шефския й пост заради делото "Червеи":

„Предполагам, че става дума за Делян Пеевски, тъй като съдия Янева се познава с него. Това са техни отношения, нека тя или той да отговорят, но знам, че го познава. Публична тайна е, че Пеевски е със сериозни властови позиции - познава се с главния прокурор, с премиера, предполагам, че това е причината".

Ченалова беше категорична, че има външна намеса в съдебната система и не знаела как този проблем може да бъде решен. Тя допусна, че накрая скандалът ще да бъде потулен, а тя щяла да излезе виновна за всички неудобно неща, които разказала. По-късно през деня казуса коментира и лидерът на ДПС Лютви Местан, според когото скандалът „Яневгейт" имал за цел да „удари" премиера, пък и изобщо не било сигурно дали става въпрос за Пеевски:

„За мен няма никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Бойко Борисов. Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята, тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски".

Междувременно премиерът Бойко Борисов използва заседанието на кабинета, за да коментира скандала. Пред министрите си той обясни по повод двете съдийки, че не искал да ги „опраска", а да ги издигне.

„Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, „Бойко иска да ме издигне, а... Москов иска да ме събори". Шегувам се.... След като не са „гнили ябълки", както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат", казва Борисов по време на правителственото заседание.