"За 30-годишната пациентка това е била трета бременност. При първата отново се е стигнало до мъртво раждане и усложнения. Миналата година обаче жената е родила здраво дете, а сега се е готвила да посрещне на бял свят и второ". Това заяви за NOVA здравният министър д-р Асен Меджидиев. Той обясни, че състоянието на жената е много тежко.

"На 13-и още е усетила, че не чувства движенията на плода. На 14-и към обяд е оперирана в болницата в Сливен, като е отстранен плодът и матката. Над 70% кръвозагуба имаме. До момента са преляти над 15 литра биопродукти", уточни Меджидиев.

"На 16-и се проведе хемодиализа, заради бъбречната недостатъчност, която беше на лице, за да може да се подготви пациентката за транспортиране. Слава Богу, успяхме да я транспортираме, което е най-важно, тъй като тези мероприятия, които сега се извършват в реанимацията на "Токуда", не могат да се правят в Сливен", посочи здравният министър.  

„Спартан“ транспортира до София родилка в тежко състояние

На борда на самолета е имало реанимационен екип, който участва в превоза на пациентката от Сливен до авиобазата в Безмер, а след това и до столичната болница. "В момента е на 50% кислород. Но реанимационните мероприятия продължават и колегите се борят за живота ѝ. Прогноза не можем да дадем в момента. На мен за този мандат ми се случва за трети път да транспортираме по въздуха и това е поредно доказателство, че имаме остра нужда от спешна помощ по въздух", категоричен е Меджидиев.

Родилката първо е транспортирана от частна болница в Сливен в реанимацията на окръжната многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински".

Остава тежко състоянието на родилката, транспортирана със „Спартан” до София

"Състоянието беше изключително тежко със засягане на функциите на много органи и системи. Беше на механична вентилация през цялото време. Направи остро увреждане на бъбречната функция, две хемодиализи са проведени и е прелято голямо количество кръв и кръвни продукти и плазма, защото беше изключително важно да компенсираме тези тежки загуби", посочи д-р Юлия Бянкова.

"Това е война за живот, не просто борба за живот. Искрено се надявам самата пациентка също да има сили да се справи с това състояние", допълни д-р Бянкова.

Припомняме, че навръх Великден беше извършена спасителна евакуация по въздух на родилка от Сливен в критично състояние. Жената е с масивна кръвозагуба и лекарите се борят за живота ѝ. Жената постъпва в болница в Сливен в четвъртък с отлепена плацента. Налага се спешно секцио и операция по отстраняване на матката, което води до тежка кръвозагуба, а част от органите ѝ отказват.
По искане на здравното министерство началникът на отбраната организира въздушната операция със "Спартан". Чака се обаче няколко дни, докато състоянието на пациентката се стабилизира достатъчно, за да бъде транспортирана. Това става възможно в неделя, когато въпреки сложните метеорологични условия в страната, самолетът излита от София към авиобаза "Безмер" с медицински екип на борда. А малко след 8 вечерта каца на авиобаза "Враждебна".

В социалните мрежи близките на жената организират акция по кръводаряване с призив всеки, който може да помогне, да го направи.
NOVA