Оптимистичният сценарий за коронавируса у нас замина, заяви пред в "Карай направо" по NOVA проф. Николай Витанов, математик към Националния оперативен щаб.

По думите му в страната има около 2 милиона души, които не спазват предпазните мерки. Според него ако 2 седмици българите спазват мерките и ограничат излизанията си и събиранията на открито и на закрито, ще се тръгне към по 500 случая на ден, вместо по 4000 както е сега.

4000 случая на ден означават, че РЗИ вече имат грамадни трудности да наблюдават контактните лица и затова трябва да им се помага”, допълни проф. Витанов.

„Ако хората продължават да не спазват стриктно мерките срещу COVID-19, у нас в края на ноември броят на заразените ще достигне 79 хиляди”, смята още математикът. „Очаква ни тежка зима. В момента ситуацията е доста неприятна. Това беше предсказано и ясно, че ще дойде”, каза той.

Проф. Витанов добави: "Бързата победа не успяхме да вземем, в крайна сметка остава позиционната война".

Той отправи препоръки: нека да излъжем вируса, нека да не се разболяваме сега, а евентуално през пролетта, когато болничните отделения ще са празни, а и ще има и ваксина.

Какво още каза проф. Витанов - във видеото.