Марин Райков става служебен премиер?
Марин Райков става служебен премиер? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Посланикът ни във Франция Марин Райков ще е служебният премиер на България. Името му ще бъде обявено в 16 часа във вторник от президента Росен Плевнелиев.

Тогава държавният глава и служебният премиер ще направят изявления, пише „24 часа".

Назначеното от президента служебно правителство ще трябва да подготви предсрочните парламентарни избори на 12 май. Преди седмица Плевнелиев обяви, че ще има трима вицепремиери, като така очерта и приоритетите пред този кабинет - социална политика, икономика и финанси и еврофондове.

В интервю за австрийския в. "Щандард" президентът описва бъдещите министри като хора, успели да изградят сами своята компетентност и репутация. Мотото на служебния кабинет ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", описва още Росен Плевнелиев. Признава, че в подбора на имената е опитал да следва примера на технократския екип на Марио Монти.

"Парламентът в сегашния си състав не е в състояние да работи по-нататък, всички партии са за нови избори, това е несъмнено. Това развитие според мен е положително. Имаме протести, имаме теми, с които партиите, борещи се за гласове, ще трябва да се занимаят. Сега е моментът да покажат истински ангажимент и да намерят решения. Необходимо е всички да действат срещу непрозрачността, корупцията и мафията", казва Плевнелиев.

"Трябва да покажем повече амбиция от това да организираме следващите избори и да овладеем донякъде кризата. Трябва да използваме положителната енергия, която в момента съществува в България на улицата и в интернет", завършва интервюто му.
Марин Райков е роден през 1960 г. Влиза в политиката през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика.

През 2009 г. е зам.-министър на външните работи и в правителството на Бойко Борисов, а по-късно отново заминава за Париж като посланик.

За поста на служебния премиер досега се спекулираше с имената на посланиците в Германия Ради Найденов и в Швейцария Меглена Плугчиева.

Очаква се Саша Безуханова също да е сред избраниците на президента, след като с нея по-рано бяха водени разговори и за премиерския пост. Много вероятно е тя да е вицето с икономически ресор. Социалната политика вероятно ще поеме Йордан Христосков. Поне 2-ма ще са професорите. Със сигурност такъв ще поеме земеделието - новият фаворит е Иван Станков, ректор на Тракийския университет. Тодор Тагарев е поканен за военен министър.