Кой е Марин Райков?
Кой е Марин Райков? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Марин Райков бе посочен от президента Росен Плевнелиев за служебен премиер на България.

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ.

През 1984 г. завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера в Министерството на външните работи започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". За периода 1992-1995 изпълнява длъжността първи секретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е зам. постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

Влизането му в политиката става през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. В периода 2001-2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.

Марин Райков е бивш преподавател по „Дипломатическа практика" в НБУ, член на Съюза на българските журналисти и на Българската асоциация по международно право.

Владее френски, английски и руски.

Женен, с две деца.

Източник: Министерство на външните работи