Веселин Марешки
Веселин Марешки / БГНЕС
Марешки
97772
Марешки
  • Марешки
Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки поиска оставката на военния министър Красимир Каракачанов. "Трябва да се търси отговорност за инцидента на авиобаза "Крумово", коментира заместник-председателят на парламента.

Радев за летците: Време е да се потърси политическа отговорност

"Преди седмица-две ние поискахме оставката на министър Каракачанов. Видяхте, че от вчера във всички сайтове президентът се изказа, че трябва да се носи политическата отговорност за това нещастно събитие, за смъртта на тези двама достойни български мъже, образовани. Какви са фактите: "Пилотите ни летят на санитарния минимум, което е буквално убийствено". Тези, които не са осигурили средства за обучението на българските пилоти, на практика са ги пратили на сигурна смърт. Кой носи отговорност, ако не политическото ръководство на министерството на отбраната? Ако е техническа неизправност, кой носи отговорност? Базата, която трябва да се грижи за техническата изправност на хеликоптерите, пак под началничеството на Каракачанов. Какво излиза? Назначаваме сульо и пульо за министри на отбраната, абсолютни безхаберници и после хората ходят на сигурна смърт", посочи Марешки в мотивите си за искането на оставката.

Той каза, че от партията му ще сезират прокуратурата: "За бездействие или несвършена работа или каквато точка намерят. Но щом и самият генерал Иванов казва, че това е буквално убийствено, значи някой наистина е направил нещо, с което е помогнал пилотите ни да отидат неподготвени. И всъщност излиза, че в този ден няколко български екипажа са играли на руска рулетка".

Каракачанов: Армията вече 28 години е заложник на политиката

Председателят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров обвини колегата си Веселин Марешки в опит да привлече внимание с исканата оставка. Според Сидеров, ако трябва да се търси политическа отговорност за инцидента на авиобаза "Крумово", то трябва да се върнем повече от десет години назад.

"Предполагам, че това е просто пореден опит на г-н Марешки да привлече вниманието към себе си. Ако търсим политическа отговорност, трябва да се върнем при тези управляващи и правителства, които са взимали решения да отстъпят на натиска отвън. Разрушаването на българската армия, на огромната част от военната техника беше направено под натиск отвън. Аз като журналист бях свидетел на това нещо. Присъствах, когато рязаха ракетите, установките, които ние имахме - те бяха съветски, обаче бяха единственото ни мощно, истинско, сериозно защитно оръжие, от което се страхуваха. Американците ни накараха да го нарежем. Спомням си много добре, че там присъстваха представители на американска компания, която взимаше и пари за това, че ще извърши тази дейност. Бойната техника на България беше унищожена. Но през всички тези десетилетия аз не чух политическо мнение".