Манолова е сигурна, че бюлетините в Костинброд били за манипулация на изборите
Манолова е сигурна, че бюлетините в Костинброд били за манипулация на изборите / снимка: БГНЕС, архив
Манолова е сигурна, че бюлетините в Костинброд били за манипулация на изборите
69657
Манолова е сигурна, че бюлетините в Костинброд били за манипулация на изборите
  • Манолова е сигурна, че бюлетините в Костинброд били за манипулация на изборите

Миналата седмица съдът е върнал на прокуратурата делото за намерените бюлетини в печатницата в Костинброд преди изборите за парламент на 12 май. Причината е, че прокуратурата е допуснала грешки в обвинителния акт. Не е било посочено каква е била целта и облагата на обвиняемия по случая - бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

Желязков е обвинен в това, че не е упражнил контрол върху работата на служителите от администрацията към Министерски съвет по отношение на отговорността на печатница „Мултипринт” за печатането на 8 343 000 бюлетини за гласуване. Той не е спазил изискванията за съхранението на изборните листа и технологичния брак, получен при тяхното печатане.

Според съда обаче прокуратурата не е изяснила как точно Желязков не си е свършил работата и как това е свързано със самото престъпление.

Сигналът за укритите бюлетини дойде непосредствено преди изборите, изпратен до прокуратурата от Мая Манолова от БСП. Сега тя каза, че застава зад това, което е пратила към обвинението.

„В Костинброд се готвеше една колосална манипулация на изборите и благодарение на моя сигнал и на адекватната реакция на прокуратурата тази фалшификация не беше пусната в ход. Дали разследването е успяло да докаже опита за фалшификация е проблем на разследването”, каза Манолова.

Разпореждането за връщане на делото подлежи на протест пред Софийския апелативен съд. При повдигането на обвиненията от прокуратурата обясниха, че скандалът с бюлетините е довел до множество вредни последици - обществени нагласи, недоверие към изборите и правилното и законово изпълнение на задълженията от страна на органите на държавната власт