Мая Манолова
Мая Манолова / Снимка: Георги Димитров
Инициативен комитет (ИК) започна процедура по създаване на политическа партия „Изправи се България“. Учредителното събрание на новата формация ще е на 1 май. 

На сформирането на ИК в клуб „Перото“ днес присъстваха около 100 човека. За представляващи комитета бяха избрани Мая Манолова, Юлиян Ненчев и Никола Вапцаров. 
 

Снимка: Георги Димитров


Председателят на гражданска платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова посочи, че след две години и половина работа на гражданската платформа в защита на обикновените хора, в подкрепа на уязвимите, за отстояване на различни социални и зелени каузи, след 100 дни протести и участие в два парламента, е дошло време платформата да се превърне в политическа партия „Изправи се България“. Гражданската платформа се утвърди като защитник на обикновените хора, ние предлагахме решения и е време да се превърнем в политически субект, който да носи отговорност за реализирането на тези решения, заяви тя. В противен случай, за да участваме в нови избори, отново трябва да зависим от други партии, допълни Манолова. 

Стефан Янев се срещна с Мая Манолова

Тя коментира, че моделът „Борисов“ не е разграден, а се надгражда от новата власт, реформите не се случват, възмездието е „на трупчета“, бедността се увеличава, а отчаянието на хората започва да разчита промяната като подмяна. Точно сега е моментът за създаване на социална партия, когато е ясно, че социалният стълб на новата власт липсва, когато е ясно, че няма социална партия в управлението, че уж социалната партия предаде интересите на уязвимите, на работещите хора, на пенсионерите, на хората с увреждания, на малките предприемачи и на дребните земеделски производители, заяви Манолова.

По думите ѝ, сега е моментът за създаване на истинска социална алтернатива, която да каже, че има нужда от нов тип държава, която се бори с бедността и неравенствата и в която хората са преди печалбите. 

Инициативният комитет прие учредителна декларация. „За“ документа гласуваха 98 души. Основната цел на „Изправи се България“ е българите да живеем в справедлива, социална държава, без бедност и неравенства, с върховенство на правото и непримиримост към корупцията. Целта ни е България да бъде страна с висок стандарт на живот, иновативна икономика, достъпно качествено образование и здравеопазване за всички и чиста природа, се казва в декларацията. 
 

Никола Вапцаров
Снимка: Георги Димитров



Инициативният комитет свиква учредително събрание на ПП „Изправи се България“ на 1 май от 11:00 часа в зала „Азарян“ на НДК в София. 

Стефан Янев: Спекулации са, че утре свиквам учредително събрание за нова партия

На въпрос на журналисти дали ще работят заедно с партия на Стефан Янев, Мая Манолова коментира, че е неуместно да се говори предварително, защото не е ясно какъв ще бъде този субект на Янев, къде ще бъде ориентиран и какви ще бъдат неговите лица. Ние ще бъдем социалната партия и ще си партнираме на първо място с хора, чиято кауза е подкрепа на уязвимите, на работещите хора, защита на правата на работещите българи, допълни тя. 

Ние сме срещу изпращане на оръжие в Украйна, защото смятаме, че всички действия, които биха разширили и ожесточили конфликта, би следвало да бъдат избягвани, заяви Манолова и се обяви за това дипломацията да си свърши работата и тази братоубийствена война да бъде прекратена.
 
БТА