Македонският екип в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България ще проведе брифинг в сградата на Министерството на външните работи в Скопие в понеделник.

Темата на брифинга, съобщиха от МВнР, са приетите решения на Комисията за съвместни чествания и препоръките за подобряване на учебниците по история за шести клас в Северна Македония и за пети клас в България.

След брифинга съпредседателят на Комисията Драги Георгиев ще направи изявление пред медиите.

Османи: Различните исторически интерпретации не трябва да са причина за език на омразата

БГНЕС припомня, че досега са проведени 13 заседания на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

И от двете страни е декларирано желание за интензифициране на нейната работа с най-малко 8-10 заседания годишно, както и необходимостта от конкретни резултати базирани на "автентични и основани на доказателства исторически извори, научно тълкуване на историческите събития".

Освен историческите теми и промяната на Конституцията за включване на българите в нея, в двустранния протокол фигурират и всички останали важни елементи от Рамковата позиция на България от 2019 г.
БГНЕС