/ БГНЕС
"Различните исторически интерпретации не трябва да са причина за език на омразата". Това съобщи министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи след среща с португалския си колега Жоао Гомеш Кравиньо.

"Езикът на омразата не е свързан с работата на Историческата комисия. Очевидно е, че сме навлезли в една негативна тенденция на отношения, в която избираме по-остри думи към другия, обиждайки гражданите и държавите от едната и от другата страна. Трябва да спрем подобна тенденция, ако искаме да бъдем приятели и съюзници в ЕС. Нямаме интерес да бъдем в негативна тенденция на отношения и говорене с Република България", каза Османи.

"Речта на омразата, обаче, трябва да се следи и в Република България", допълни министърът. "Знаете, че имаше случаи, когато след горящия автобус на магистралата имаше български гражданин, който обиждаше загиналите в автобуса. Българското правителство реагира незабавно, като задържа гражданина. Така че говорим за този вид реч на омразата, за да затворим този токсичен кръг от отношения, в който влязохме, и да отворим нова страница на приятелството", допълни Османи.

В следващите дни той ще се срещне с македонската част от Историческата комисия, за да бъдат обсъдени следващите стъпки в двустранните отношения. 
БГНЕС