/ БГНЕС
Ако Република Северна Македония приеме ветото на България като причина страната да промени Конституцията, „тогава България ще придобие навик, че ветото работи”, заяви в интервю за Канал 5 депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи в правителството на Никола Груевски Антонио Милошоски. 

„Днес ще променим Конституцията, утре - учебника, вдругиден ще сменим паметника и накрая ще променим всичко. (Република Северна) Македония не трябва да приема такъв начин на преговори, това не е европеизация на страната”, каза Милошоски.

Според него, ако трябва да се направят отстъпки, както в случая със Словения и Хърватия, и двете страни постигнат компромис, който трябва да бъде изпълнен в момента на присъединяването към ЕС, си струва да се обмисли. „Защо трета или четвърта държава ще има влияние тук, което няма общо с европейските ценности и с нашите ценности? Европа трябва да уважава собствените си правила”, смята Милошоски, според когото „Вархей и фон дер Лайен получават по 24 000 евро месечно, а Урсула фон дер Лайен по 27 000 евро, за да дойдат и да кажа хубави думи (в Северна Македония), а после ще отидат в Ангола, после в Мароко, ще говорят за газ или нещо друго”. 

По думите му първата междуправителствена конференция в Брюксел е била само „фотосесия, на която вместо отваряне на преговорната рамка бяха дадени насоки за отваряне на конституцията”, а
Северна Македония не е започнала реални преговори, нито преговорната рамка е приета. Милошоски уточни, че ако референдумът, за който ВМРО-ДПМНЕ настоява е неуспешен, от партията ще уважат мнението на хората, но нека правителството приеме да има референдум. 

Според него, ако в Европа има умора от разширяването, имайки предвид, че Черна гора преговаря от 10 години, Сърбия - от 8 години и членството на Република Северна Македония в ЕС не е гарантирано, не е ясно „защо трябва да се правят отстъпки”. 
БТА