Лютви Местан и новите силни в ДПС се разминаха край Могиляне
Лютви Местан и новите силни в ДПС се разминаха край Могиляне / снимки: БГНЕС

Днес Лютви Местан отиде на традиционната молитва на Тюркян чешма за 31-ата годишнина от началото на Възродителния процес. Това беше първата поява на вече бившия председател на ДПС след изгонването му от партията, показа Нова телевизия.

Местан пристигна малко по-рано от официалната церемония със собствена група, поднесе цветя на гроба и веднага си тръгна.

15 минути по-късно това направи и новото ръководство на ДПС. Така с две последователни поклонения пред гроба на убитото момиченце Тюркян започна възпоменателната церемония в село Могиляне.

Изхвърлиха Местан от ДПС

Пръв в гробищния парк пристигна вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан в компанията на група турски дипломати, водени от посланика Сюлейман Гьокче. С тях беше и председателят на балканските изселници "Балгьоч" д-р Юксел Йозкан.

Към тях се присъедини и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който произнесе кратка молитва и се помоли за мир.

В групата на Местан бе и депутат Хюсеин Хафъзов, който и на завчерашната извънредна пресконференция в Кърджали беше отново до бившия вече лидер на движението. След края на това поклонение Лютви Местан отказа всякакъв коментар, но обеща да говори по-късно.

Лютви Местан и новите силни в ДПС се разминаха край Могиляне
netinfo

Тримата нови шефове на ДПС призоваха отцепниците да размислят

Когато дипломатическата автоколона и колата на Лютви Местан напуснаха мястото, там пристигна другата група, предвождани от ръководната тройка на ДПС - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза.

Мощно освиркване и викове "Долу боклуци" съпроводиха обявяването на имената на тримата председатели на ДПС.

Лютви Местан и новите силни в ДПС се разминаха край Могиляне
netinfo

Площадът около Тюркян чешма бе запълнен от стотици хора, дошли да почетат паметта на жертвите на възродителния процес. Там българските турци отбелязват годишнина от събитията през 1984 г. На този ден именно там умират четирима български турци, сред които и 17-месечната Тюркян.

Източник: Novanews.bg, БГНЕС