/ БГНЕС
"За пореден път г-жа Десислава Атанасова от ГЕРБ изрича неистини от парламентарната трибуна. Внушенията, че "частна фирма щяла да разпределя евросредства", както са свикнали бившите управляващи, се правят точно днес, за да отклонят вниманието от вчерашното одобрение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) от Икономическия и финансов съвет на Европа (ЕКОФИН) и за да прикрият дългогодишното, целенасочено подържане на България в зависимост от руски газ". Това написа министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в профила си във Фейсбук.

"И в новия програмен период, и в ПВУ, има редица промени с цел избягване на възможни злоупотреби с евросредства, на които бяхме свидетели през годините, и които Европейската прокуратура вече разследва. Европейските средства за бизнеса няма нито да се "усвояват", нито "разпределят" както досега, а ще се инвестират в българската икономика по ясни правила и системи за управление и контрол", посочва той.

И допълва "Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа е структурата за управление и наблюдение на Програмата за икономическа трансформация от ПВУ и предстоящия програмен период".

Десислава Атанасова: Промяната можем да бъдем само ние

"Всички мерки за възстановяване и устойчив растеж на бизнеса ще бъдат програмирани от експертите на ГД ЕФК, а НЕ от частна фирма. Очакваме значителен интерес и към безвъзмездните схеми, и към финансовите инструменти. Затова работим за укрепване на капацитета на Главната дирекция. Така ще се избегне конфликт на интереси, а средства ще достигнат по-бързо до компаниите. Контролът по спазването на процедурите също няма да бъде делегиран. Решени сме да спрем всякакви възможности за злоупотреби с евросредства, което явно не се харесва на бившите управляващи", заявява още Лорер.