Лимитът за лечението на деца в чужбина ще отпадне около 10 април
Лимитът за лечението на деца в чужбина ще отпадне около 10 април / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лимитът за лечението на деца в чужбина ще отпадне около 10 април
51641
Лимитът за лечението на деца в чужбина ще отпадне около 10 април
  • Лимитът за лечението на деца в чужбина ще отпадне около 10 април

Около 10 април ще отпадне таванът при отпускането на средства за лечението на българчета чрез Фонда за лечение на деца - това съобщи новият здравен министър Десислава Атанасова. Тя е подписала документ, с което се предлага отпадането на лимита от 180 хиляди лева за всяко болно дете. Освен това Атанасова е поискала да се дадат още 5 милиона лева за фонда от Министерство на финансите.

Финансовият лимит не може да се премахне веднага, защото първо трябва да има решение на правителството, а преди това трябва да изтече 14-дневният срок за представянето на документа, съгласно закона за нормативните актове, обясни министър Атанасова.

Десислава Атанасова е получила уверението на премиера, че 5-те милиона ще бъдат осигурени.

През юли миналата година правителството сложи таван на финансирането от фонда за лечение на деца, като ограничи парите до 180 000 лева на година за дете. Идеята беше да има средства за повече нуждаещи се българчета.

Преди няколко седмици родителите на бебето Мерве Джебир сигнализираха, че момиченцето им е починало, без да дочака нужната му трансплантация. Въпреки отпуснатите от фонда 180 000 лева, за операцията не са достигали 16 000 евро, а забавеното им събиране се оказало фатално за живота на 6-месечното бебе и то починало четири дни преди трансплантацията. С подкрепата на неправителствени организации родителите на Мерве подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация и атакуваха решението на правителството във Върховния административен съд.

 

 

Подробности за проекта "Най-добрите лекари в София" може да прочетете тук.