/ Thinkstock/Getty Images
Болничните бюджети за периода април - юни са по-ниски от тези за януари - март, а ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) е разтревожено от създалата се ситуация в системата на здравеопазването. Това се казва в становище на организацията, изпратено до медиите.
 
Според съсловната организация, ако не се предприемат бързи мерки за балансиране на системата, секторът ще изпадне в колапс.
 
В БЛС са постъпили сигнали от болници за намалени бюджети, както и за намален брой на регулативни стандарти в извънболничната помощ.

Ще продължи ли "Пирогов" да обслужва пациенти?

"Поредният пример за неадекватно поведение от страна на НЗОК е създалата се ситуация с надхвърлените медицински дейности в болница "Пирогов", лечебни заведения във Варна, Пловдив, Плевен, в по-голямата част от областните и във всички общински болници, която потвърждава опасенията на БЛС за предстоящ хаос в здравната система, поради недофинансиране", се допълва в становището.
 
Неизпълнението на ангажимента на НЗОК да заплати в пълен обем оказаната медицинска дейност е неизпълнение на договорено задължение, водещо след себе си законови последствия, посочват от съсловната организация.
 
Лекарските заплати у нас остават най-ниски в Европа, германските са с 15 пъти по-високи

Българският лекарски съюз е изпратил писма до всички отговорни институции, в които настоява за цялостно заплащане на реално оказаната медицинска услуга от лечебните заведения, както и за актуализация на бюджета на НЗОК за 2017 г.